Глосарій теорії безпеки

вівторок, лютого 28, 2006

НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧА СЕМІОТИКА
НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ МЕТОД
НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ НІГІЛІЗМ
НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ ПІДХІД
НАЦІОБЕЗПЕКОТВОРЕННЯ
НАЦІОБЕЗПЕКОЦЕНТРИЗМ
НАЦІОБЕЗПЕКОЦЕНТРИЗМУ ПРИНЦИП
НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
НАЦІОНАЛЬНА ГЕОПРОБЛЕМАТИКА
НАЦІОНАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА
НАЦІОНАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ
НАЦІОНАЛЬНИЙ МАКРОКОСМ
НАЦІОНАЛЬНИЙ МІКРОКОСМ



НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧА СЕМІОТИКА
наукова дисципліна в рамках націобезпекознавства, яка займається дослідженням закономірностей знакового виразу національної безпеки. Складовими елементами Н.с. є: націобезпекознавча синтактика, яка займається вивчення внутрішньої будови знакових систем націобезпекознавства; націобезпекознавча семантика, яка вивчає знакові системи, як засіб виразу змісту національної безпеки; націобезпекознавча прагматика, яка вивчає відносини знакових систем із тими, хто їх використовує (суб’єкти управління СНБ, об’єкти національної безпеки, передусім, людина).
НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ МЕТОД
багатоальтернативний спосіб вивчення і дослідження процесів у сфері національної безпеки, система прийомів та способів пізнання націобезпекотворчих процесів, методологія організації досліджень у галузі національної безпеки, світоглядна основа царини національної безпеки.
НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ НІГІЛІЗМ
можливість нації як створювати систему національної безпеки, так і ліквідовувати її, є наслідком застосування методології позитивізму.
НАЦІОБЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ ПІДХІД
методологічний напрям в науці, основне завдання якого полягає у розробленні методів дослідження і конструювання систем безпеки різних типів, класів і рівнів. Він становить собою якісно новий етап у розвитку методів пізнання, дослідження та моделювання, способів опису і пояснення природи безпеки як особливого антропо-соціо-культурного феномену. Найбільшого розповсюдження даний підхід набуває при дослідженні складних макросистем, що характеризуються механізмами самоорганізації. Провідний лейтмотив Н. п. — вивчення та виклад реалізації забезпечення національної безпеки у практиці націобезпекотворення. Важливою складовою цього процесу є утворення функціонування державних і недержавних структур як єдиного цілого.
НАЦІОБЕЗПЕКОТВОРЕННЯ
процес забезпечення національної безпеки та ефективного функціонування самої системи національної безпеки з урахуванням антропогенних, соціальних і культурних чинників.
НАЦІОБЕЗПЕКОТВОРЧИЙ ПРОЦЕС — вершина процесу самоорганізації системи національної безпеки, система дій щодо забезпечення національної безпеки.
НАЦІОБЕЗПЕКОЦЕНТРИЗМ
1) напрям у націобезпекознавстві, який ставить на центральне місце забезпечення національної безпеки, через яке опосередковуються усі інші види і форми діяльності, а у більш абстрактному плані функціонування усієї системи (держави, суспільства, спільноти); 2) подолання крайностей у питаннях забезпечення національної безпеки в усіх її аспектах, забезпечення фактичної рівноправності у забезпеченні національної безпеки як держави та нації, так і окремої особи, консолідація та інтеграція інтересів особи, суспільства і держави, їх всебічний розвиток в якості єдиного організму, поєднання національних інтересів із всезагальними та вселюдськими інтересами.
НАЦІОБЕЗПЕКОЦЕНТРИЗМУ ПРИНЦИП
1) національна безпека понад усе, але не будь-якою ціною; 2) безумовний пріоритет національної безпеки при вирішенні будь-яких питань.
НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА
1) безпека народу як носія суверенітету і єдиного джерела державної влади в Україні; 2) форма соціальної діяльності, свідомий цілеспрямований вплив суб’єкта управління на загрози та небезпеки, за якого державними та недержавними інституціями створюються необхідні і достатні умови для прогресивного розвитку українських національних інтересів, джерел добробуту народу України, а також забезпечується ефективне функціонування системи національної безпеки України; 3) пронизане суб’єктними переживаннями прагнення до задоволення потреби окремої особи у безпеці, що є невід’ємним від людського єства, управління загрозами та небезпеками; 4) постійний процес, в рамках якого представники однієї нації прагнуть виявити і забезпечити свій спільний інтерес; 5) процес боротьби особи, націй, держав, груп потреб, інтересів і цінностей, принципів, засобів та методів їх забезпечення; 6) процес прийняття рішень в галузі національної безпеки, через який різні представники нації виявляють і реалізують свої спільні інтереси відповідно до власних очікувань відповідних процесів і ефективності в управлінні загрозами та небезпеками (політико-орієнтований метод); 7) прагнення досягнути визначеності відносин у нестабільному світі, нескінчений процес створення порядку з хаосу, безпеки з небезпеки; 8) подолання ентропії, підтримання доцентрових, інтегруючих сил суспільства і боротьба із відцентровими тенденціями дезінтеграції, які призводять до дестабілізації системи національної безпеки (синергетичний підхід); 9) складний процес упорядкування соціального життя, спрямований на досягнення визначеності і справедливості суспільних відносин (онтологічний підхід); 10) інтегральна частина абсолютної безпеки; 11) певна константа інтегрованості безпеки держави і нації, опосередкована безпекою конкретної особи, органічно поєднана з дією механізмів забезпечення надійного функціонування самої системи; 12) системна властивість, яка характеризує здатність народів задовольняти (з мінімальною шкодою для базових цінностей теперішнього і прийдешніх поколінь) ті потреби, котрі необхідні для їх самозбереження, самовідтворення і самовдосконалення.
НАЦІОНАЛЬНА ГЕОПРОБЛЕМАТИКА
система сучасних проблем в сфері національної безпеки: геополітичних, геоекономічних, геоінформаційних, геоісторичних.
НАЦІОНАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА
реальна і дійсна можливість повної дисфункціоналізації СНБ або такий її стан, коли вона не здатна забезпечити збереження власних системостворюючих елементів та потреби нації у безпеці.
НАЦІОНАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ
взаємопов’язані та взаємообумовлені риси і якості національного характеру, почуттів, темпераменту, національних потреб та інтересів, ціннісних орієнтацій і національних стереотипів тощо, що формуються під впливом специфічних матеріальних умов життя, побуту, класових і етнонаціональних відносин, екологічного середовища, що оточує націю.
НАЦІОНАЛЬНИЙ МАКРОКОСМ
система уявлень певної нації про побудову і закони космосу, а також про своє походження, місце та роль в світобудові.
НАЦІОНАЛЬНИЙ МІКРОКОСМ
система уявлень певної нації про власну будову і закони свого розвитку, а також про своє походження, місце та роль в світобудові.

1 Comments:

  • музыка и радио http://radioonlein.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

    By Anonymous Анонім, at 12/12/2011  

Дописати коментар

<< Home


 
Каталог блогов Blogdir.ru